Ventilatiesysteem B

Natuurlijke luchtafvoer en mechanische luchttoevoer

Ventilatiesysteem type B is een eerste systeem met een mechanisch element. In tegenstelling tot type A waar verse buitenlucht op een natuurlijke manier wordt aangevoerd naar de droge ruimtes, zijn ventilatoren op strategische plaatsen hiervoor verantwoordelijk bij een type B-systeem. Zo is er een gecontroleerde en constante aanvoer van verse lucht en bekom je een minder weersafhankelijk binnenklimaat.

Via de binnenmuurroosters wordt deze lucht dan naar de ‘natte’ afvoerruimtes gestuurd, waar deze vervuilde en vochtige lucht weer kan ontsnappen op dezelfde manier als bij een type A, nl. via een verticaal buizensysteem. Doordat er nog steeds ononderbroken contact is met de koude buitenlucht, heb je ook bij dit systeem nog een aanzienlijke hoeveelheid warmteverlies en in mindere mate, ook een tochtgevoel.

Een natuurlijke toevoer van lucht is niet altijd vanzelfsprekend. Soms is er teveel omgevingslawaai, heb je kamers zonder ramen of zit je ingesloten in een appartementsgebouw. In dat geval kan je verse lucht mechanisch laten aanvoeren. Zo heb je een gecontroleerde toevoer van verse buitenlucht dat via een ventilator doorheen de woning wordt gestuwd. De afvoer en circulatie van de lucht gebeurt op dezelfde wijze als bij een systeem A.