Ventilatiesysteem A

Natuurlijke luchtafvoer en luchtaanvoer

In de eerste plaats, kan je je woning op een natuurlijk manier verluchten. Het openzetten van ramen en deuren, alsook het uitrusten van ramen of muren met ventilatieroosters zorgt voor een natuurlijke luchtinstroom.

De verse lucht die wordt aangezogen naar de droge ruimtes (waaronder woon-, slaap-, studie- en speelkamers), wordt via binnenmuurroosters naar de natte ruimtes (waaronder keuken, droogplaats, badkamer en wc) gestuurd. De luchtafvoer van vuile en vochtige lucht gebeurt langs verticale afvoerbuizen die zich in deze natte ruimtes bevinden.

Het eenvoudige onderhoud en het voordelige prijskaartje zijn uiteraard de grootste pluspunten van dit systeem. Bovendien hoef je met deze installatie ook niet te betalen voor energie. Let wel dat dit systeem moeilijk te regelen is, aangezien het sterk weerafhankelijk is. Is er bijvoorbeeld geen wind, zal het gewenste debiet niet worden behaald. Ook is er kans op warmteverlies of een onaangenaam tochtgevoel. Voor deze redenen, verkiest men bij nieuwbouw- en grote renovatieprojecten een systeem met een mechanische component, zoals één van de volgende vier types.

Systeem A is een installatie waarbij geen mechanische hulp nodig is. De verluchting gebeurt op natuurlijke wijze via ingebouwde ventilatieroosters in de ramen. De luchtdoorlaatbaarheid van deze roosters kan je manueel aanpassen. Om voldoende verse lucht in de woning te laten circuleren is het belangrijk voldoende doorvoeropeningen te voorzien onder de deuren of in de muren. Vervuilde lucht kan afgevoerd worden via een verticaal ventilatiekanaal in de badkamer of keuken (vochtige ruimtes).