Ventilatiesysteem D – Balansventilatie

Mechanische luchtafvoer en mechanische luchtaanvoer

  • Geen dure roosters in de ramen
  • Geen tocht gevoel
  • Minder buitenlawaai via roosters naar binnen 
  • Meer E-peil punten door recuperatie afgevoerde warmte
  • Fijnstof filters zijn mogelijk

Het systeem D is van begin tot einde een volledig gecontroleerd systeem. Dit wil zeggen dat de ventilatie compleet automatisch gestuurd wordt. Een netwerk van leidingen doorheen de woning verdeeld deze lucht via ventilatieroosters in elke kamer zonder dat de verschillende luchtstromen elkaar kruisen. Dit principe wordt ook wel balansventilatie genoemd. Ventilatiesysteem D is heel efficiënt en bijzonder energiezuinig aangezien ze de warmte gaan recupereren.

Bij een ventilatiesysteem D (ook balansventilatie genoemd) voer je de “vervuilde” lucht af via ventielen in de keuken, badkamer, wasplaats, toiletten.  Via kanalen voert het systeem  eenzelfde hoeveelheid schone, voorverwarmde lucht toe (in living, slaapkamers, bureel,…). De ventilatie unit voert lucht van buiten aan. Via de warmtewisselaar wordt tot 87% warmte van de afgevoerde binnenlucht overgedragen op binnenkomende koudere buitenlucht.

Een bypass in een systeem D zorgt er in de zomer voor dat ’s nachts de warmtewisselaar buiten spel wordt gezet. Op die manier kan de ventilatie unit de frisse buitenlucht rechtstreeks in de woning inblazen.